20191011
Sternbergs Most Wanteds rehab fortsätter åt rätt håll. Men ännu är det en lång väg kvar!

Det var i våras en gammal fläkning gjorde sig tillkänna och efter Eddies första betäckning för året så blev han superhalt. Hela alltet har varit ett enda frågetecken från dag 1.

Hältan sitter på höger bak. Men även Vänster bak blir påverkat i vänster varv.
Vi började året med ett besök på Saxtorps hästklinik och Anne Haglund.  Vi sprang på gången och där är han så gott som ohalt. Vi böjde runt om och även där ohalt. Möjligen en liten liten reaktion vid böjning högt höger bak.
Däremot ute på volt är han precis som jag sett 3 gradigt halt. Höger bak mest men även ngt lite vänster bak.
Eftersom vi var rätt överens om att det sitter högt valde Anne att börja men höger bakknä. Bakknäet bedövades bort men ingen förändring kunde ses.  Anne valde då att röntga. Eftersom inte Eddie hunnit bli export röntgad så valde jag att köpa till de bilderna och röntga hela hästen. Han  var ua på allt. Men det gav ju heller ingen pekvisning om vart problemet kunde sitta.

Så vi bedövade bort bakknäet ytterligare genom att ta alla ledgångarna och nu tyckte Anne där fanns en minimal skillnad. Jag är skeptisk. Tyckte inte att där va en uns skillnad....
Oavsett bestämdes det att ett ultraljud av leden skulle göras. Och ja där fanns en liten liten blödning rakt fram på mitten ligamentet.  Anne ansåg sig ha hittat orsaken och knäet behandlades med kortison och ligamentet behandlades med hans eget blod.  Därefter fick jag remiss till stötvåg en gång per v i 8v.
Därefter återbesök.

Veckorna gick. Stötvågen användes flitigt och återbesöket va ett faktum. Väl där ansåg Anne honom mycket bättre och skickade hem mig för fortsatt vila och stötvåg. Ännu en gång såg jag ingen som helst skillnad.

Eftersom min magkänsla inte var hundra så valde jag att Johan hos Omma hästklinik skulle få ge en andra utsago. Han va medveten om knä historiken då det va han som stötvågbehandlat. Men han va villig att ge det en andra omgång. Vi böjde, longerade på hårt/ mjukt. Bedövade bort en massa olika leder och när jag åkte hem va jag inte ett dugg mer klar över vart felet låg. Allt som gjordes resulterade i precis ingen skillnad.
Eddie var fortsatt lika halt. Oavsett vad som gjordes.

Men så säger Johan något som ingen tänkt på. Har han verkligen ont? Så jag får en dunder dos metacam med hem som han ska gå på i 14 dagar för att se om det ger någon skillnad. Om inte kan vi konstatera att hältan inte alls beror på någon smärta. Och NEJ 14 dagar senare hade vi konstaterat att så var fallet.

Så Johan menade på att det var en inlärd rörelse störning som kunde arbetas bort med rätt arbete. Så hem o rid va  Johans råd. Så kör vi en ny check om 6 månader. ..

Men så funkar ju inte riktigt jag. Så istället tog jag kontakt med Håkan Krantz. För om det är en rörelse störning på grund av muskler/ skelett så visste jag att han va rätt man för jobbet.


 Så Första besöket hos Håkan var spännande. Han vill inte veta någon historik innan han hunnit känna och ja han hittade en hel del relativt direkt. Bland annat va där nästan ingen rörelse alls i ryggen. Inte heller hade han normala reflexer.
Han ville se honom röra sig på både hårt underlag och på mjukt. Han ville se honom i alla gångarter och hur han tog för sig i övergångar mellan fram för allt trav och galopp.
Därefter ville han höra om Eddies historik. Och faktisk stämde mycket med vad han kännt. Många symtom jag sade stämde överens med hans diagnos. Så då ville han behandla.
Han menade på att på 2 behandlingar skulle vi märka en stor skillnad. Om inte så kunde det vara nevrologiskt och då var röntgen av rygg/ nacke nästa.  Han ville att jag skulle rida. Varannan dag normala pass. Gärna cavalettis men inte direkt hinder eller klättring. Han ville att jag skulle filma och dokumentera så man lätt kan titta på hans rörelse mönster och se förändringar.
Och ja efter behandlingen kändes han super fin!!! Visst var han inte ren, men sjukt mycket bättre....
Men så passet innan ny behandling var han jättehalt :( Och jag genast jätteledsen. För många tankar hos en hästägare hinner passera revy. Tänk om den där blödningen i knäet ändå är anledningen och jag har förvärrat den genom att rida. Är vi verkligen på rätt ställe??

Men ja Håkan var ju inte glad över att han va haltare igen, men han ansåg ändå att eftersom han faktiskt hade varit bättre efter behandlingen direkt så skulle vi ge det ett försök till.

Och jo ta mig tusan. Kommande vecka var han en dröm att rida. Visst finns där en störning när jag vänder snävt eller han blir rejält trött, men däremellan är han ohalt!

Så nu bygger vi framåt! 3e behandlingen var där en enorm skillnad redan innan behandling. Ryggen va mjuk och rörlig och reflexerna fungerade som de ska :D

Nu rider vi fullt ut. Fortfarade är han inte frisk eller helt ohalt. Men han har inte ont och är på bättringsvägen med stormsteg!
Vi behandlar med tens 1 gång per vecka. Ibland oftare vid  behov. och Håkan ska vi till igen om 6v!

Så i fredags hoppade jag mitt första uppsuttna språng. Ett litet löjligt kryss som Eddie hoppade som det enklaste i världen.

Nu blickar vi framåt! Mot en tävlings säsong men framförallt betäckningssäsongen 2020!
 

Nyhetsarkiv