Zalmiyac *AA*

hoppträning vintern -12 hoppträning vintern -12

 

 

Tillbaka på Stensnäs Anglostuteri

En av endast två verksamma "rena" angloarabiska fullblodshingstar i Sverige.

 

Född 2002, svart, 163 cm e. Come Fast xx - Danser ox - Caracas xx - Moderne xx

Uppfödare och ägare: Lena Bengtsson, Stensnäs Anglostuteri, Bor

 

Nationella meriter t.o.m. 2013; Hopp -120, Dressyr- Msv C, Fälttävlan -Lätt klass.

Zalmiyac är en anglo av mycket god typ och med utmärkt temperament och ridbarhet. Zalmiyac är den första, och hittills enda, anglon i Sverige som erhållit en 10:a för typ (anglo-riks 2008).

 

Zalmiyacs x far Come Fast xx är en av relativt få engelska fullblodshingstar med egna tävlingsmeriter. Utöver placering i svår klass hoppning har han en för ridsporten guldkantad härstamning.

  Morfar till Zalmiyac x är fullblodsaraben Danser ox, linjeavlad på Witraz ox, som kommer ur en av de riktigt starka mödernelinjerna inom arabhäst. Det är t.ex. samma linje som Bilbao, morfars far till den angloarabiska fullblodshinsten Stubin x, tidigare verksam i Sverige. Stubin x tävlade själv svår hoppning och internationell fälttävlan och blev på ett relativt litet antal egna avkommor fadershingst till två hästar i internationell fälttävlan.

 

Zalmiyacs x mormors far Moderne xx är morfar till Butterfly Flip SWB, som under tio års tid tävlade i den absoluta världseliten med Malin Baryard-Johnson.

Worden II xx, far till Moderne xx, är även morfar till Julio Mariner xx. Julio Mariner xx verkar i Holland och har haft goda framgångar som ridsportförädlare både i Holland, Belgien och Tyskland.

   Mormors farfar till Zalmiyac är hingsten Carnoustie xx. Carnoustie var en sonson till den legendariske hingsten Nearco xx. I Sverige är Carnousties kanske mest kända merit den som fadershingst till den mycket goda galoppören Romeo xx, sedermera fadershingst åt Flyinges stamsto Drama (F.2) SWB.

Fadern till Carnoustie xx, Dante xx, är en hingst som återfinns även bakom fädernet till Peder Fredricsons OS-meriterade tävlingshäst Hilly Trip xx. Dantes blodlinjer finns även i hingsten High Top xx, idag kanske mest känd som morfadershingst till Lauries Crusador xx – en av Tysklands främsta dressyrförärvare och -förädlare.

Vidare var Dante xx morfar till Tudor Melody xx, vilken i sin tur genom sonen Tammer Fors xx finns bakom Pär-Ola Nyströms och senare Lisen Bratts tidigare internationella tävlingshäst d'Artagnan SWB och den svenska VM-hästen i fälttävlan Mister Pooh SWB. Dante xx och Tudor Melody xx finns även på fädernet på ovan nämnda Lauries Crusador xx.

 

 

Zalmiyac är godkänd i ASVH via ett sto licens för närvarande 1250kr inkl moms. Denna löser varje enskild stoägare vid registrering i ASVH:s databas språngrulla.se
Zalmiyac är röntgad utan anmärkning.
Zalmiyac är även godkänd på livstid i det tyska avelsförbundet Mecklenburg-Vorpommern. Det innebär att det även finns möjlighet att registrera avkommorna i avelsförbundet Zangersheide, Belgien samt AES England.

 

 

 

exteriörbild
Exteriörbild
Lätt klass Flyinge - vattenhindret
Dark Angel CJ f.12 e. Zalmiyac x u. AuraLee KLT ue. Platini VDL Foto: Elisabeth Elmseld